Personalul DIICOT vine cu bani de acasă pentru facturile la apă, curent și gaze. Cu noul buget, Direcția mai poate funcționa doar ȘASE LUNI

Publicat: 07/02/2019, 12:18
Actualizat: 25/03/2019, 22:28

DIICOT transmite, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că fondurile alocate în proiectul curent de buget nu permit desfășurarea în condiții optime a activității Direcției și pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs.

„În proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul II „Bunuri si servicii” publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, suma alocată pentru D.I.I.C.O.T. este în cuantum de 14.500.000 lei, din care 2.000.000 lei reprezintă fondul de flagrant, conform art. 20 din OUG 78/2016, sumă ce nu poate fi utilizată pentru plăți de bunuri si servicii.Având în vedere faptul că pentru buna desfășurare a activității D.I.I.C.O.T. sunt necesare credite bugetare in sumă de aproximativ 1.500.000 -1.600.000 lei/luna, rezultă faptul că, într-un an, sunt necesare credite în sumă de 18.000.000 -19.000.000lei„, arată DIICOT, prin intermediul unui comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism are debite de 3.595.374,59 lei la data de 31.01.2019, astfel că, după achitarea acestora, creditele ramase vor asigura funcționarea instituției pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

„Datorii semnificative se înregistrează și la plata serviciilor poștale, de telefonie fixă și mobilă, servicii de curățenie, service-uri auto si întreținerea si funcționarea echipamentelor.Un alt aspect pe care îl aducem in atenție este acela că societățile care furnizează utilități (energie electrică, gaze naturale, apă, canal și salubrizare) au emis somații pentru debranșare de la aceste utilități, în condițiile în care activitatea D.I.I.C.O.T. se defășoară în 42 de locații. Pentru a nu fi debranșate de la utilități, la unele dintre sedii, datoriile au fost achitate de către personalul angajat, din fonduri proprii, iar în unele cazuri, tot din fonduri proprii s-au achiziționat materiale necesare desfășurării activității”, potrivit sursei citate.

O altă cauză care conduce la blocarea activității instituției o reprezintă, spun procurorii, faptul că, până la data de 06.02.2019, nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, deși DIICOT arată că a transmis numeroase solicitări atât ordonatorului principal de credite cât și Ministerului Finanțelor Publice.

Ca și consecință, instituția se află în imposibilitatea achitării la timp a facturilor curente, precum si a celor restante.

„Totodată, creditele cuprinse in proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul I „Cheltuieli de personal” si Titlul II „Bunuri si servicii” nu cuprind sumele necesare pentru asigurarea salariilor și a dotărilor cu mijloacele necesare desfășurării activității celor 50 de polițiști judiciari prevăzuți la art. 18 alin 1 din OUG 78/2016, aprobată prin Legea 120/2018. Precizăm că, încadrarea în structura D.I.I.C.O.T. a acestor polițiști este necesară și utilă din perspectiva asigurării deplinei funcționari operaționale a instituției și pentru o apărare socială eficientă împotriva unor fenomene infracționale grave și chiar flagelare sub anumite aspecte (spre exemplu, traficul și consumul ilicit de droguri, traficul de substanțe psihoactive și traficul de precursori)”, potrivit sursei citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×